Biodynamiska kalendern

Kan månen påverka vinets smak?

Biodynamiskakalendern eller som den också kallas månkalendern, har använts i jordbruket i århundraden, men nyligen har folk märkt månens effekt på vinprovning.

Enligt månkalendern är ”fruktdagar” de bästa dagarna för att dricka vin.

Påverkar månen verkligen smaken på en flaska vin? Är detta vinprovningstips anledningen till att samma flaska ibland inte smakar lika bra nästa gång du öppnar den?

Frukt dagar vs rot dagar

Idén om rotdagar, fruktdagar, bladdagar och blomningsdagar inspirerades av Rudolf Steiner, en österrikisk filosof som definierade biodynamiskt jordbruk för 1900-talet. Fokus på månen och dess inverkan på livet på jorden går dock ännu längre tillbaka: romersk naturforskare Plinius den äldre talet på 1-talet sa att månen ”fyller jorden; när det närmar sig fyller det alla kroppar, medan när det dras ut tömmer det det. ”

Rotdagar är när månen är i ett av jordskyltarna som Stenbocken, Oxen och Jungfrun. Om du följer månkalendern för vinprovning är rotdagar inte bra dagar för vinprovning.

Blomdagar är när månen är i ett av lufttecknen, som Tvillingarna, Vågen och Vattumannen. Blomdagar rekommenderas för att smaka aromatiska viner som Viognier eller Torrontes.

Bladens dagar är när månen befinner sig i något av vattentecknen som cancer, skorpionen och fiskarna. Bladdagar är dagar då växten fokuserar på klorofyllproduktion och rekommenderas inte i allmänhet för vinförbrukning.

Fruktdagar är när månen är i ett av eldtecknen som Väduren, Leo och Skytten. Fruktdagar är de bästa dagarna för vinprovning.