Vad är skillnaden mellan naturvin och biodynamiskt vin?

Ekologiskt, biodynamisk, naturligt. Men vad betyder det egentligen? I takt med att vinvärlden mer och mer går mot miljömedvetenhet och hållbarhet möter konsumenterna fler och fler modeord och därmed kanske även fler frågor.

Skillnaden mellan ekologiskt, biodynamiskt och naturligt vin är ibland suddigt. Termerna beskriver ofta överlappande men inte utbytbara egenskaper. Vad är tekniskt certifierat ekologiskt vin? Vad innebär det att använda biodynamiska metoder i vingården? Hur spelar ”naturvinsproduktion” in? Låt oss dela upp terminologin i dess komponenter.

Vad är ekologiskt vin?

Så vad betyder ”ekologisk” i vin? I till exempel USA delas ekologiskt vin in i två kategorier: ekologiskt vin och vin gjort på ekologiskt odlade druvor.

Ekologiska viner certifierade av US Department of Agriculture (USDA) och är föremål för strängare regler. Druvorna odlas utan användning av syntetiska gödningsmedel och alla ingredienser som används i dessa viner, inklusive jäst, måste vara ekologiskt certifierade. Sulfiter kan inte tillsättas till dessa viner, men vissa som förekommer naturligt är tillåtna. Endast dessa viner får bära USDA ekologiska sigill.

Vin gjort på ekologiskt odlade druvor, betyder att vinmusten måste vara gjort på certifierade organiska druvor. Andra ingredienser som används i produktionen behöver dock inte vara ekologiska, men man får inte använda bekämpningsmedel eller syntetiska gödningsmedel.

Vinet måste tillverkas och buteljeras på en organiskcertifierad gård, och sulfiter måste begränsas till 100 ppm (delar per miljon) eller mindre. Viner med en högre grad av sulfiter kan på etiketterna skriva att vinet är gjort på ekologiska druvor men det är inte tillåtet att använda USDA:s ekologiska sigill.

Vad är biodynamiskt vin?

Biodynamisk vinproduktion är en praxis som går tillbaka nästan ett sekel. Till skillnad från ekologisk vinproduktion förändras inte skillnaden mellan biodynamiska viner mellan länder.

Biodynamik startades på 1920-talet av den österrikiske filosofen Rudolf Steiner och är en jordbruksmetod baserad på en specifik astronomisk kalender. Varje dag sammanfaller med ett av elementen: jord, eld, luft och vatten. Dagarna är organiserade efter fruktdagar (föredrar för druvskörden), rotdagar (snitt), bladdagar (vattning) och blomningsdagar, där vingården ska förbli orörd.

Biodynamisk praktik är dock inte begränsad till denna kalender. Steiner instruerade också sina anhängare att använda konstgödsel. En teknik inom biodynamisk odling är kohorn fyllda med kompost, som grävs ner i vingårdarna och senare grävs upp igen.

Om du har sett ”biodynamiskt” och ”organiskt” kombinerat så finns det en anledning till det. Biodynamiska viner använder ekologisk praxis eftersom de undviker bekämpningsmedel och förlitar sig på kompost istället för kemiska gödningsmedel. Majoriteten av dessa viner är därför också ekologiska i praktiken.

Däremot kan certifierade biodynamiska viner innehålla upp till 100 ppm sulfiter, mycket mer än USDA eller den högsta kanadensiska standarden för certifierade ekologiska viner. Kort sagt, ett ekologiskt vin är inte nödvändigtvis biodynamiskt, även om ett biodynamiskt vin ofta är ekologiskt.

1985 grundades Demeter USA, en ideell organisation dedikerad till biodynamisk vinproduktion. Demeter International representerar 45 länder.

Vad är naturvin?

De allmänt accepterade definitionerna av naturvin är ett vin som är spontanjäst med naturlig jäst. Ett naturvin är i stort omanipulerade och innehåller inga eller endast små mängder av tillsatta sulfiter.

Naturviner är varken filtrerade eller finfördelade, vilket innebär att de kan innehålla partiklar eller verka grumliga, eftersom det kan finnas lösta fasta ämnen som finns kvar i suspensionen. Stegen som är involverade i filtrering och finbehandling kräver ytterligare produkter som kollagen och äggvita, som inte är allmänt accepterade för användning i naturliga viner.

Denna kategori av vin är avsedd att definiera viner som har gått igenom det absoluta minimum vad gäller kemisk eller vinmakarintervention. Dessa viner är ofta inte lagrade på ek. Med sin brist på sulfiter och andra icke-interventionistiska faktorer kan dessa viner ha begränsad stabilitet och produceras vanligtvis i mindre kvantiteter.

Kan ett naturvin certifieras ekologiskt? Om druvodlingen håller sig till ekologiska standarder, så ja. Kan de också vara biodynamiska? Så länge som vinmakaren använder de biodynamiska kraven som kalender och kompostering, kan de vara det också. Eftersom det är mer rigoröst att ha ett vin märkt ekologiskt än naturligt, föredrar många vinproducenter att skippa denna regleringsskillnad helt och hållet.